Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare med hjältestatus förlorade mot cancern

Publicerad: 26 juni 2009, 12:08

Läkaren Jerri Nielsen, USA, har avlidit. I slutet av 1990-talet blev hon känd efter att ensam på en forskningsstation på Sydpolen ha opererat sig själv efter att ha upptäckt en knöl i bröstet.


Den amerikanska läkaren Jerri Lin Nielsen, Southwick, Massachusetts, USA, har avlidit till följd av cancer i en ålder av 57 år, skriver Sydsvenskan.

Jerri Nielsen blev känd för omvärlden då hon opererade sig själv på Amundsen-Scott South Pole Station på Antarktis 1998.

Polarstationen är en av de mest svårtillgängliga platserna på jorden. Platsen ser bara en soluppgång och en solnedgång per år och vilar i totalt vintermörker under sex månader. Medeltemperaturen är på 60 minugrader och under vinterhalvåret är platsen helt avskuren från omvärlden. Inte ens flygplan kan landa eftersom planen fryser fast på landningsbanan direkt efter landning. Den övervintrande forskargruppen måste därför vara helt självförsörjande och kan inte räkna med hjälp utifrån.

Det var under sitt arbete som ensam läkare på forskningsstationen som Jerri Nielsen upptäckte en knöl i bröstet. Efter samråd med amerikanska läkare via e-post och videokonferenser utförde hon en biopsi på sig själv. Resultatet var dock tveksamt, eftersom de verktyg hon använde på plats inte möjliggjorde en exakt diagnos.

En räddningsplan sattes i verket och genom fallskärm fick Jerri Nielsen nersläppt adekvat utrustning och kunde därmed få sin bröstcancerdiagnos bekräftad. Genom kontakt med specialister hemma i USA via satellittelefon inledde hon sin behandling.

Hennes situation uppmärksammades internationellt och pressen på forskningsstationen blev till slut så stor att ett Herculesplan, trots överhängande risk för besättningen, skickades ner för att hämta henne.

Väl hemma i USA genomgick Jerri Nielsen ett flertal operationer. Men efter några år konstaterades att cancern hade spridit sig till flera livsviktiga organ. Hon drabbades också av en hjärntumör.

Hennes biografi  Icebound  blev en bästsäljare och hennes dramatisk berättelse kom senare att ligga till grund för en TV-film med Susan Sarandon i huvudrollen, skriver Sydsvenskan.

Jerri Nielsens närmaste är maken Tom FitzGerald, hennes båda föräldrar, hennes två bröder samt tre barn från ett tidigare äktenskap.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev