Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare misstänks för intrång i unga kvinnors journaler

Publicerad: 12 juni 2014, 10:39

En läkare i Östergötland har anmälts för dataintrång, efter att ha bokat om unga kvinnor till sig själv för att erbjuda bröst- och gynundersökning.


Läkaren arbetade på en vårdcentral i länet, uppger medier i Östergötland. Hans dataintrång upptäcktes under en logg-granskning hösten 2013.

– Läkaren har varit inne i bokningslistan och utifrån den tagit del av journaler och ibland flyttat över dem till sig själv, säger Sofia Malander, chefsjurist vid Landstinget i Östergötland, till Norrköpings Tidningar.

Landstinget uppger att patienterna var mellan 17 och 25 år gamla. Oavsett varför de har sökt vård, ska läkaren ha frågat om de velat ha gyn- och bröstundersökningar. De som tackade nej ska inte ha undersökts.

På frågan om det rör sig om någon form av utnyttjande från läkarens sida, svarar chefsjuristen att landstinget inte ”har haft anledning att misstänka” det.

– Han har haft som motiv att han tycker att det är en patientgrupp som vi inom vården generellt sett är dåliga på att ta hand om, och det är en grupp som han värnar om, säger Sofia Malander till Sveriges Radio P4 Östergötland.

Läkaren arbetar inte längre på vårdcentralen och ska inte vara verksam i Östergötland. Landstinget har också anmält läkaren till Inspektionen för vård och omsorg.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev