Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare nöjda med samarbete med apotekare på sjukhus

Publicerad: 13 maj 2009, 09:21

Nästan alla läkare och sjuksköterskor som deltog i en aktuell studie av apotekarinterventioner i akutsjukvården ville fortsätta att samarbeta med apotekarna efter studien. Det visar en enkätundersökning.


I går, tisdag, publicerades en ny studie från Uppsala, där antalet återbesök bland äldre patienter inom akutsjukvården kunde halveras genom interventioner av apotekare, se länk här intill.

Som ett led i valideringen av studien genomförde Mariann Hedström vid Regionförbundet i Uppsala län intervjuer och enkäter med de läkare och sjuksköterskor som varit involverade i studien.

Syftet med frågorna var att kartlägga hur personalen upplevde samarbetet med apotekaren.

Enkätsvaren visade att 95 procent av den tillfrågade vårdpersonalen på sjukhuset var nöjda eller mycket nöjda med samarbetet och ville fortsätta enligt arbetsmodellen.

Ulrika Gillespie, apotekare, doktorand vid Uppsala universitet och huvudansvarig för studien, är positivt överraskad.

- Vi hade förväntat oss lite gnissel i början i och med att en ny profession skulle in i vården, men vi har i princip aldrig upplevt några svårigheter, säger hon.

- Enkätresultaten bidrog till att studiens finansiär, Uppsala läns landstings läkemedelsenhet, beslutade att driva projektet vidare. Detta  trots att huvudstudiens resultat inte var slutligt kända, berättar Dan Henrohn,  apotekare, specialistläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och en av forskarna bakom studien.

Apotekare i akutvården minskade återbesöken

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev