Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Läkare och barnmorskor vill lägga fokus på färre partners

Publicerad: 23 Juni 2008, 09:28

I kampen för att hindra spridning av sexuellt överförbara sjukdomar har för stort fokus lagts på kondomanvändning. Det menar tolv läkare och barnmorskor, som vill att betydelsen av färre sexualpartners ska betonas mer.


Att begränsa antalet sexuella relationer är viktigt i en nationell strategi för att bryta en epidemi av könssjukdomar, skriver läkarna och barnmorskorna i en debattartikel i Dagens Nyheter.

 Ökad kondomanvändning har begränsad påverkan på smittspridning på samhällsnivå, medan begränsning av antalet sexualpartners visat sig ha kraftig effekt, skriver debattörerna och hänvisar bland annat till en översikt om hiv-bekämpning i tidskriften Science.

 I skolan, som är den viktigaste arenan för förebyggande arbete mot sexuellt överförbara infektioner, finns en ovilja att ge uppmärksamhet åt  sexualitetens ramar och gränser , menar artikelförfattarna, som anser att  de som själva är bärare av synen på avhållsamhet och trohet som något gott och eftersträvansvärt  kan vara en tillgång när det gäller att informera ungdomar.

  Det är nu hög tid att även betydelsen av antalet partner lyfts upp på agendan i Sverige och inte direkt avfärdas med icke-argumentet 'moralpanik' , skriver läkarna och barnmorskorna.

Läs debattartikeln i DN 

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev