Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare och sjuksköterskor arbetade utan leg

Publicerad: 16 augusti 2016, 11:01

Foto: Ankara/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

En läkare har arbetat nästan fyra år på ett sjukhus i Örebro län utan legitimation och utan att ha anmält sin AT, som därför måste göras om.


En läkare och sex sjuksköterskor har arbetat utan legitimation inom Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Örebro län. Det skriver regionen i ett pressmeddelande efter en granskning som tidningen Nerikes Allehanda (NA) har gjort.

NA samkörde Region Örebros personalregister med  Socialstyrelsens register över legitimerad sjukvårdspersonal. Totalt har ungefär 7 000 medarbetares legitimationer gåtts igenom.

Läkaren har utbildat sig i ett annat EU-and och gjort sin allmäntjänstgöring (AT) på sjukhuset i fråga och arbetat som underläkare på detsamma. Men hon hade inte ansökt hos Socialstyrelsen om att få göra sin AT, vilket är nödvändigt för personer med utbildning i vissa länder. Regionen å sin sida har inte ansökt om särskilt förordnande för att hon skulle få arbeta som underläkare.

Socialstyrelsen ser allvarligt på missen då det strider mot patientsäkerhetslagen.

– Vi har till exempel inte kunnat kontrollera att hon har rätt utbildning, säger Helena Scarabin, enhetschef på Socialstyrelsen, till NA.

Regionen skriver i pressmeddelandet att de flesta av de sju fallen handlar om att personerna inte hämtat ut sina legitimationer. Personerna ska heller inte ha brustit i sin kompetens och de ska inte ha haft arbetsuppgifter som kräver legitimation.

Efter uppdagandet kommer regionen att se över sina kontroller av legitimation.

– Det är bara att konstatera att den här omfattande granskningen identifierat brister i våra befintliga rutiner, säger Åsa Thor Gustafsson, HR-chef i Hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

För läkarens del får misstaget att inte anmäla AT:n till Socialstyrelsen också konsekvensen att hon måste göra om utbildningen, skriver NA.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev