onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare och sjuksköterskor får intensivvård

Publicerad: 1 april 2020, 06:11

Tre läkare och två sjuksköterskor intensivvårdas på sjukhus i Stockholm efter att ha smittats med covid-19, uppger flera medier.

Ämnen i artikeln:

Region StockholmDet nya coronavirusetSödersjukhusetKarolinska universitetssjukhusetLäkarförbundetFolkhälsomyndigheten

Enligt läkarföreningens ordförande på Södersjukhuset, Clara Strömberg, vårdas de på Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge.

– Det här handlar inte om personer som är 60 plus eller åldringar. Det är personer som annars är friska, säger hon till Dagens Nyheter.

Clara Strömberg uppger att en av läkarna ska vara på bättringsvägen.

Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening, säger till DN att det inte är klart hur de fem vårdanställda smittats men bekräftar att en av de smittade läkarna har arbetat i en akutläkarbil.

– Det finns en stark misstanke i det fallet om att det inte fanns skyddsutrustning för den läkaren, säger Johan Styrud som är kritisk mot att Folkhälsomyndigheten har en rekommendation, regionen har en annan och sjukhusen har egna.

Folkhälsomyndigheten som är den statliga kunskapsmyndigheten har även tonat ned kraven i sina nya riktlinjer. Man hoppas ju att det är baserat på vetenskaplig evidens.

Region Stockholm vill inte bekräfta uppgifterna om de intensivvårdade läkarna och sjuksköterskorna utan hänvisar till patientsekretessen.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev