Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare opererade 14 patienter i onödan

Publicerad: 16 februari 2006, 14:57

Socialstyrelsen har anmält en kirurg i Göteborg till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, sedan han opererat 14 patienter i onödan. Kirurgen är även föremål för en förundersökning för bedrägeri mot Västra Götalandsregionen.


Socialstyrelsen har granskat läkarens medicinska verksamhet vid den privatklinik som mannen driver i Göteborg. Granskningen omfattar journalkopior från 20 patienter under tiden 23 februari 2004 till 28 september 2005.

Av dessa har 14 opererats på "oklara, tveksamma eller ej relevanta indikationer". Enligt anmälan har flera av patienterna opererats vid ett orimligt stort antal tillfällen för samma åkomma. Det rör sig bland annat om operation av åderbråck, ärrplastik och hudförändringar.

Många operationer har dessutom gjorts med fel metod, enligt Socialstyrelsen, som anser att läkarens agerande inte är förenligt med vetenskap och beprövad erfarenhet. Han anmäls därför för diciplinåtgärd till HSAN.

Västra Götalandsregionen har tidigare åtalsanmält läkaren för bedrägeri sedan han misstänks ha tagit ut ersättningar för åtgärder som inte har genomförts. Totalt rör det sig om närmare sex miljoner kronor, enligt regionen. En förundersökning pågår och beslut om eventuellt åtal väntas inom kort.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News