Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare på Karolinska uppmanar till enkätbojkott

Publicerad: 21 december 2016, 12:16

Jona Elings Knutsson, Ylva Crona Guterstam, Emma Öberg, Kristina Pettersson, Sebastian Gidlöf, Kristina Cederblad, Stefhanie Romero, Marcus Stenberg Riberio, Marja Mitsell och ytterligare fyra personer har skrivit debattartikeln där de gör ett upprop.

Foto: Privat

I Karolinska sjukhusets årliga medarbetarenkät har frågan vad de anställda tycker om sjukhusledningen tagits bort. Nu uppmanar ett antal läkare sina kollegor att inte svara på enkäten förrän den görs om.

Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhuset

– Sjukhusledningen har agerat… väldigt synligt det senaste året, med Macchiarini, NKS och Boston consulting group. Det har varit mycket kring sjukhusledningen. Och man kände att man för en gångs skull hade något man ville säga i den här enkäten, berättar ST-läkaren Jona Elings Knutsson.

Hon är en av 13 läkare på obstetrik och gynekologi på Karolinska som skrivit ett upprop som publicerats på Dagens Medicins debattsida. Där uppmanar de sina kollegor att inte svara på enkäten om den inte görs om.

– Det visar sig att alla frågorna som rör sjukhusledningen centralt, är bortplockade. Nu ska man bara berätta om man trivs i sin absoluta närmiljö och inte om man har förtroende för sjukhusledningen, fortsätter hon.

Enkäten är bara utformad med olika förifyllda svarsalternativ, något fritextfält finns inte. Så till skillnad från tidigare år kan de anställda inte tycka till om ledningen, åtminstone inte anonymt på ett enkelt sätt.

– Det har kommit mycket påbud om att vi måste bli av med tystnadskulturen och att vi måste vara mer transparenta. Då blir det så ironiskt när det här kommer. Det blir snarare mer slutet.

I ett meddelande på Karolinskas internwebb svarar sjukhuset att den nya utformningen på enkäten beror på den nya organisationen. Nu ska medarbetarna bara berätta hur de tycker att det fungerar med deras närmsta chef.

Med den nya organisationen blir det endast tio till tolv läkare per chef, berättar Jona Elings Knutsson.

– Att säga något till sin närmsta chef, som ska säga till sin chef, som ska säga till sin chef, som ska säga till Melvin… det låter ju inte som ett rimligt förfarande.

Resultatet blir också att cheferna ska ge omdömen om sina chefer

– Cheferna har utsetts uppifrån och ner, så cheferna ska utvärdera de personer som gett dem jobbet. Om man tittar på hur tillsättningarna har skett finns det ganska stora lojalitetsband, säger Jona Elings Knutsson.

De tretton ST-läkarna uppmanar sina kollegor att inte svara på enkäten innan den formulerats om. De menar att det är viktigt för sjukhuset att ha en medarbetarundersökning med hög svarsfrekvens, och om många svar uteblir kanske det påverkar sjukhuset att tänka om.

– Det bästa vore om vi kunde få en kanal i enkäten eller vid sidan av den för att låta medarbetare uttala sig om vad man tycker om ledningen och verksamhetens framtid. Om det inte är möjligt så är det en signal om att det finns en önskan om den typen av kanal, säger ST-läkaren Marcus Stenberg Ribeiro.

Dagens Medicin har sökt Karolinska universitetssjukhuset för en kommentar.

Nedan kan du läsa ST-läkarnas upprop, liksom på Dagens Medicin debattsida.

Relaterat material

”Tystnadskulturen fortsätter på Karolinska”

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev