Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare positiva till register

Publicerad: 15 juli 2013, 11:54

Svenska läkare är positiva till att införa ett patientregister i Sverige, liknande det som ska införas i Finland nästa år.


– Det låter som ett bra grepp att samla all information på samma ställe. Om man bara kan garantera säkerheten och har bra backup-system så är vi positiva, säger Karin Båtelson, ordförande för Läkarförbundets råd för IT, medicinteknik och läkemedel.

Karin Båtelson är mycket kritisk till hur patientsystemen fungerar i Sverige idag.

– Våra system är uråldriga. Vi bara knökar in saker utan att ta ett helhetsgrepp. Det blir ett lapptäcke av olika lösningar.

Om man börjar i rätt ordning med det som är viktigast att samordna och sedan tar steg för steg så tror Karin Båtelson att detta skulle kunna fungera i Sverige. En bra sak att börja med skulle kunna vara att man som vårdgivare kan följa en remiss, se hur långt den har kommit.

– Det är värdelöst som vi har det idag, att sjukhusen till exempel inte ser vad primärvården har gjort. Ett samordnat system skulle ge bättre vård.

Samtidigt poängterar Karin Båtelson hur viktigt det är att patienterna kan känna sig säkra på att informationen i deras journaler inte hamnar på villovägar. Risken finns annars att människor väljer att inte söka vård eller ber läkaren att inte föra några journalanteckningar. Det kan särskilt gälla för vissa läkarmottagningar, till exempel inom psykiatrin eller gynekologin.

– Därför måste systemet vara flexibelt. Man måste kunna välja att stå utanför om man vill det.

Anna Rask-Andersen, professor och skyddsombud för läkarna på Uppsala universitet, är också positiv till ett samordnat patientsystem men oroar sig för säkerheten.

– Det är bara att se på USA:s underrättelsetjänst hur lätt det är att hacka sig in i olika datasystem. Vad händer om känsliga saker från landstingen börjar läcka ut? Till exempel till presumtiva arbetsgivare som vill ha reda på om någon de tänker anställa har en psykisk sjukdom.

– Men visst är det bra om en patient kommer in medvetslös till akuten och vårdpersonalen kan ta reda på patientens sjukdomshistoria genom uppgifter från andra sjukhus. För personalen överväger nog de positiva effekterna men för enskilda patienter kan det vara negativt, avslutar Anna Rask-Andersen.

Relaterat material

Finland samlar patientuppgifter

CAROLINE BEXIUS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev