Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare presterade sämre än undersköterska

Publicerad: 3 april 2017, 13:57

ST-läkaren skrev sämre resultat än en undersköterska på ett kunskapstest och stängdes av från arbete i landstinget. Men nu är läkaren tillbaka i vården.


Ämnen i artikeln:

Ivo

”Anledningen att jag skriver detta nu är min oro för att patienter ska komma till skada på grund av (läkarens namn):s bristande medicinska och kliniska kunskaper.”

I ett mejl till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, utrycker en ST-studierektor sin oro över att en tidigare student fått arbete som hyrläkare. Enligt ST-studierektorn blev läkaren avstängd från sitt arbete i landstinget för flera år sedan på grund av bristande komptens.

I mejlet framgår att läkaren har en utbildning från ett land utanför EU men även en svensk legitimation. Under den tid som läkaren gjorde sin ST ifrågasattes hans kompetens flera gånger och fyra oberoende parter föreslog ett diagnostiskt kunskapstest.

ST-studierektorn satte då ihop ett kunskapstest och lät även en erfaren undersköterska samt en student på läkarutbildningens sjunde termin genomföra det för att få en referens. Läkaren fick obegränsat med tid men när resultatet sedan summerades noterade ST-studierektorn att han presterat sämre än undersköterskan och betydligt sämre än läkarstudenten.

”Det som brast mest var de anatomiska och farmakologiska kunskaperna, men även den kliniska bedömningen var ofta helt fel. Min bedömning är att (läkarens namn) inte har en grundläggande läkarutbildning som kan jämföras med den svenska eller annat land inom EU”, skriver ST-studierektorn till Ivo.

Det var efter det provet som läkaren stängdes av från sitt arbete i landstinget. Chefläkaren skulle även ha anmält läkaren till Ivo, men detta ska enligt ST-studierektorn ännu inte vara gjort.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Ivo

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev