Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare protesterar mot tio minuters busstur

Publicerad: 18 februari 2014, 10:00

Stig Ekkert , dansk läkare, tycker att det är förödmjukande att andra tror att han skriver ut mer läkemedel om han bor på ett femstjärnigt hotell.

Foto: Joachim Rode

En grupp danska läkare har gått samman i en protestskrivelse mot ”dumma danska regler” efter en konferens då de inte fick bo på femstjärnigt hotell.


Läkaren Stig Ekkert tycker inte om att behandlas ”som ett spädbarn”. Vid en läkarkonferens i turkiska Istanbul som hölls på ett femstjärnigt hotell gick han i taket. Till skillnad från de andra deltagarna på konferensen fick de 37 danska läkarna inte bo på konferenshotellet, skriver danska Dagens Medicin. I stället fick de bussas till och från konferensen i tio minuter till ett fyrstjärnigt hotell på grund av reglerna i den etiska nämnden för läkemedelsindustrin, ENLI.

Bussturen fick de danska läkarna som skrivit under på protesten att känna sig utmattade och frustrerade och dessutom gick de miste om ”väsentliga professionella diskussioner” som pågick efter själva konferensprogrammet.

Så här skrev Stig Ekkert:

”Jag är fullständigt likgiltig till om jag blir inkvarterad på ett vandrarhem, ett enstjärnigt hotell eller ett sjustjärnigt hotell, men jag orkar inte bli rundkörd i bussar i timtal som ett spädbarn, för att jag till synes blir köpt av industrin för att jag bor på ett femstjärnigt hotell.”

Kollegan Eda Zelkowicz tvekade inte att skriva under på orden.

– Vi kom flera gånger för sent, och det hela var så kaotiskt, att det överskuggade det professionella innehållet. Jag är missnöjd, för reglerna gör det besvärligt att delta ordentligt på en konferens, som kommer att vara till nytta för mina patienter, säger Eda Zelkowicz till danska Dagens Medicin.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev