Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Läkare rapporterar inte utskrivning från rättspsyk

Publicerad: 6 Juli 2007, 13:59

Läkare är för dåliga på att rapportera att brottsdömda skrivits ut från rättspsykiatrisk vård. Rikspolisstyrelsen vill att läkarna ska skärpa sig och följa lagen.


Rikspolisstyrelsens belastningsregister används av polis, domstolar och åklagare för att se vad en person fått för påföljd om den dömts för brott. I registret finns cirka 3 200 personer inskrivna som dömts till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, vilket innebär att länsrätten prövar om personen ska friges efter tillfrisknandet. Enligt Socialstyrelsens uppgifter ska 1 400 personer vara föremål för sådan vård. Personerna i fråga ska rensas bort från belastningsregistret efter tio år, men det är omöjligt om inte sjukvården talar om när de skrivs ut.

– Om vi inte får in rätt uppgifter finns risk för att åklagare och domstol kan fatta felaktiga beslut eftersom de tror att personen vårdas. Hypotetiskt sett, så kan de skriva av ett brott för att de tror att personen redan vårdas, säger Anders Mattsson, systemförvaltare vid Rikspolisstyrelsen.
En annan möjlig risk är att polisen får kontakt med personer som är utskrivna och kör tillbaks dem till sjukhuset eftersom det i registret ser ut som om de har rättspsykiatrisk vård.
Enligt lagen ska chefsöverläkaren se till att uppgifter om utskrivning och inskrivning lämnas in till registret.

Sedan tidigare arbetar Socialstyrelsen med en utredning om ett individbaserat tvångsvårdsregister, som då gäller psykiatrisk tvångsvård av alla sorters patienter – inte bara dömda brottslingar.
– Problemen sedan tidigare är att inrapporteringen är dålig och upplevs som krånglig. Därför kan vi till exempel inte svara ordentligt på frågor som hur många tvångsvårdade som befinner sig på rymmen, säger Claes-Göran Stefansson, utredare vid Socialstyrelsen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev