Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare rasar mot resursbrist

Publicerad: 10 december 2013, 13:06

Cancervården i Västra Götaland är underbemannad och det riskerar att drabba patienterna. Den varningen kommer i ett öppet brev från 46 läkare.


Allt fler drabbas av cancer men resurserna i cancervården ökar inte i samma takt. Det skriver de 46 läkarna inom verksamhetsområde onkologi på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Det öppna brevet har skickats både till den politiska ledningen och tjänstemannaledningen i Västra Götalandsregionen och till en rad beslutsfattare på Sahlgrenska.

I brevet skriver läkarna att antalet kliniskt verksamma onkologer i Västra Götalandsregionen bara är 54 procent av riksgenomsnittet. De konstaterar att det har varit svårt att få igenom beslut om nyrekrytering och att åtta läkare har slutat de senaste två åren på grund av för hård arbetsbelastning. Läkarna skriver att cancervården i regionen måste lyckas bli en attraktiv arbetsplats för att behålla sin personal och locka ny.

Resursbristen riskerar att drabba patienterna enligt läkarna bakom det öppna brevet. De skriver bland annat att Socialstyrelsens nya riktlinjer för prostatacancer kräver ytterligare 700-1 000 patientbesök per år i regionen men att det inte finns resurser för detta. Patienterna drabbas enligt läkarna också av sämre möjligheter till vård när antalet slutenvårdsplatser minskar.

Även forskningen drabbas av resursbristen enligt det öppna brevet. På grund av underbemanningen är det svårt för läkare som arbetar kliniskt att också hinna med att forska. I brevet kräver de 46 läkarna  tydliga och omedelbara åtgärder  för att förstärka bemanningen av läkare och sjuksköterskor inom onkologi.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev