Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare rockar om hypokondri

Publicerad: 10 april 2019, 11:00

”Never google your symptoms” kan bli nästa hit inom den kanske ännu inte helt etablerade genren sjukvårdsmusik. Se Dagens Medicins krönikör Henrik Widegren i en pinfärsk video.


Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Till vardags är Henrik Widegren foniater vid Skånes Universitetssjukhus. Men han är dessutom krönikör, medlem i panelen i SVT:s Fråga Lund – samt låtskrivare och artist.

På måndag släpps det fjärde albumet med sjukvårdsmusik: Medical melodies and surgical songs, som innehåller nyöversatta versioner av hans låtar. Exempelvis får lyssnarna ta del av The ballad of the superstar surgeon Paolo Macchiarini.

Dagens Medicin kan redan nu erbjuda läsarna en titt på nya videon, samt en intervju med artisten.

Varför sjunger du om sjukvård?
– Allt började med att vi hade en sjukhus-after work i Lund 2012. Vi skulle ha lite underhållning och den som drog igång detta frågade mig om inte jag kunde skriva några låtar. Så det gjorde jag. Det skrivs för mycket låtar om annat och för lite om sjukvård, så jag får stå för den biten.

Hur kommer det sig att du sjunger på engelska den här gången?
– Jag fick spelningar på internationella konferenser och översatte några låtar. Det gick bra och jag såg att referenserna funkade även internationellt, så jag tänkte att jag skulle göra en skiva. Fast vissa låtar har jag fått välja bort, det är svårt att skriva en engelsk text om vårdplatskoordinatorer eller värdegrundsarbete.

Hur hinner du med både musik och medicin?
– Omväxling förnöjer, tycker jag. Man ska försöka göra det i livet som är roligt. Och så har jag en förstående chef – det är också bra att ha, så att jag kan vara ute och spela ibland.

Du har varit på turné i Skåne i vår, är det ett musikprojekt?
– Det är en föreställning som blandar medicinhistoria och musik. Jag försöker få med vetenskap, humor och musik och det handlar om allt galet vi gjort inom sjukvården de sista 5000 åren.

Blir det en världsturné nu?
– Det får komma in lite förfrågningar först! Sjukvårdsmusikbranschen är ju ganska begränsad, så jag förväntar mig ingen Britney Spears-rusning efter den här skivan. Men vårdcentraler här och där i England kanske tycker att det är kul, eller sjukhus i mellanvästern?

Lina Berg

Reporter

debatt@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev