Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare röntgar utan utbildning

Publicerad: 11 februari 2011, 13:14

Var fjärde saknar utbildning på sin röntgenutrustning, men röntgar ändå patienter. Nu får ett landsting kritik från Strålsäkerhetsmyndigheten.


I höstas genomförde Strålsäkerhetsmyndigheten en inspektion av hur Landstinget Kronoberg använder joniserande strålning, bland annat röntgenstrålning.

Nu vill myndigheten se förbättringar på 29 punkter.

Enligt lokala medier rör de allvarligaste punkterna utbildningen hos personal inom den så kallade satellitverksamheten där mindre röntgenutrustning används vid kirurgiska ingrepp.

Där saknade 25 procent av personalen dokumenterad utbildning, enligt Smålandsposten rör det sig om kirurger och ortopeder.

– Även om man säger att man har kunskapen är det ingenting vi kan veta, man kan bara hoppas att man inte strålat patienter i onödan. Det är inte ett kvalitetssäkert sätt att arbeta, säger Sven Richter, inspektör på Strålskyddsmyndigheten till Smålandsposten.

Lennart Månsson, centrumchef för medicinsk service på Landstinget Kronoberg, anser dock inte att patientsäkerheten äventyrats.

– Jag är övertygad om att det inte finns någon i allmänheten som behöver känns sig orolig. Det finns ju så många experter närvarande i en operationssal och om någon enstaka inte fått utbildning så garanterar det i sig att det inte sker några tokigheter, säger han till Sverige Radio Kronoberg.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev