Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare sågar hälsotjänster på apotek

Publicerad: 15 mars 2016, 08:32

Foto: Thinkstock

Apotekens satsning på enklare vårdtjänster uppskattas inte av alla.


I Halland är en allmänläkare synnerligen kritisk till det stora utbudet av hälsotjänster som finns på eller i anslutning till somliga apotek, rapporterar Hallandsposten. Det handlar bland annat om allergitester och koll av blodtryck och blodsocker som apotekskunderna erbjuds.

– Jag tycker inte att det här är seriöst. Jag tycker att man som patient har rätt att få en bedömning av någon som inte samtidigt har aktier i eller kan tjäna pengar på den produkt man står och förespråkar, säger allmänläkaren Magnus Leijon till tidningen.

Han varnar för överbehandling när exempelvis symtomfria personer köper allergimedicin bara för att de ser ut att vara allergiska enligt ett blodprov.

Apoteksbranschens mantra att den avlastar vården genom att erbjuda dessa tjänster kallar läkaren för nonsens. Om den verkligen vill hjälpta till borde apoteken se till att ha receptbelagda läkemedel i lager så att patienterna får tag på den medicin de behöver, tycker Magnus Leijon.

Apoteken å sin sida säger att tjänsterna är efterfrågade och att kunderna uppskattar möjligheten att kunna mäta exempelvis blodtrycket när det är svårt att få tid inom sjukvården.

Relaterat material

Hälsotjänsterna blir fler och fler

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev