Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare ser antidepressiva som orsak till dödsskjutningar

Publicerad: 28 februari 2008, 14:00

Barnläkaren Leif Elinder från Uppsala hävdar att antidepressiva läkemedel har ett samband med de många dödsskjutningar som inträffat på skolor världen över de senaste åren.


I en debattartikel i Aftonbladet i dag argumenterar Leif Elinder för att det finns kopplingar mellan antidepressiva läkemedel och våldsdåd som utförs av ungdomar.

Han radar i artikeln upp gärningsmän från skolmassakrer i USA och Finland och listar de antidepressiva preparat som ungdomarna behandlades med, eller hade behandlats med före dåden.

Leif Elinder skriver att psykoaktiva preparat kan orsaka vanföreställningar, förföljelsetankar och göra patienter speciellt känsliga i samband med att medicinering påbörjas eller avslutas.

Han skriver dessutom att frikostig förskrivning av psykofarmaka till barn och ungdomar kan ligga bakom det ökade ungdomsvåldet. Leif Elinder avslutar debattartikeln med att mana till försiktighet i samband med förskrivningar av preparaten.

Leif Elinder gjorde sig känd i början på 2000-talet under den så kallade Gillbergaffären, när han och sociologen Eva Kärfve hamnade i en segdragen strid med psykiatriprofessorn Christopher Gillberg. Han har länge ifrågasatt neuropsykiatriska diagnoser, såsom ADHD, och framför allt den medicinering med amfetaminbaserade läkemedelspreparat som sjukdomarna behandlas med.

Carolina Hawranek

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev