Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare ser risker med digitala vårdbesök

Publicerad: 6 februari 2020, 07:00

Foto: Anna Svanberg/ Bildbyrån

Primärvårdsläkare ser en risk för att digitala vårdbesök leder till överutnyttjande av vården. Samtidigt vill fler läkare arbeta mer med digital vård än vad de gör idag. Det visar en ny rapport från Vårdanalys.


Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


Myndigheten för vård- och omsorgsanaly rapport visar befolkningens, patienters och primärvårdsläkares syn på digitala vårdbesök.

Nio av tio läkare som deltog i undersökningen anser att det finns en risk för att digitala vårdbesök kan leda till ett överutnyttjande av vård. Samtidigt säger sex av tio läkare att det kan bidra till att patienter kan få snabbare vård, och att det kan spara tid och pengar.

– Det är viktigt att digitala vårdbesök kan användas utifrån individens förutsättningar och medicinska behov, och att regionerna stärker sina kunskaper om när digitala vårdbesök är lämpliga och hur de kan användas på ett effektivt sätt, säger Jean-Luc av Geijerstam, generaldirektör på Vårdanalys i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar att befolkningen föredrar fysiska vårdbesök, men att både patienter och läkare som har erfarenhet av digitala vårdbesök är mer positiva. Korta väntetider i digitala videobesök var den kvalitetsaspekt som värderades högst

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev