tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare ska kunna göra anonyma anmälningar

Publicerad: 20 september 2005, 13:45

Sjukvårdspersonal som anmäler misstag i vården kan i framtiden få vara anonyma. Socialstyrelsen utreder om en sådan förändring kan öka patientsäkerheten.


Möjligheten att göra anonyma avvikelserapporter inom sjukvården skulle kunna öka benägenheten att anmäla brister och därmed leda till förbättrat patientsäkerhetsarbete. Idag finns en rädsla för att, genom lex Maria-anmälan, figurera med sitt namn på anmälan och därefter riskera disciplinära eller rättsliga sanktioner. Socialstyrelsen utreder nu om ett ändrat anmälningsförfarande kan få fler delaktiga i patientsäkerhetsarbetet.

- Primärt har Socialstyrelsen inget intresse av att veta om det är A, B eller C som gjort det ena eller andra misstaget. Det viktiga är att vårdgivaren tar ett större ansvar för att åtgärda de brister som finns inom sjukvården, säger Johan Carlson, chef för Socialstyrelsens tillsynsavdelning där en arbetsgrupp nu arbetar på ett förslag till ny lag om patientsäkerheten som ska presenteras för regeringen senare i höst.

- Vi vill stärka patientsäkerhetsarbetet på ett sådant sätt att landstingen får ett fungerande system för patientsäkerhetsarbetet. Men vi ska inte minska statens insyn eller minska den stödjande tillsyn som Socialstyrelsen bedriver idag. Även fortsättningsvis måste vi ha en individinriktad tillsyn där vi kan fånga upp personer vars lämplighet att arbeta inom hälso- och sjukvården kan ifrågasättas.

Hämtar inspiration från Danmark  Socialstyrelsen hämtar nu inspiration från den lag om patientsäkerhet som sedan 2004 finns i Danmark. Precis som i Sverige är anställda inom hälso- och sjukvården skyldiga att rapportera avvikelser som riskerar patientsäkerheten. Skillnaden är att de danska anmälningarna kan vara anonyma och att den som gör en avvikelseanmälan inte kan utsättas för någon disciplinär eller straffrättslig sanktion på grund av sin anmälan. Den sjukhusledning som får en avvikelserapport måste följa upp avvikelsen och göra en riskanalys samt ett handlingsprogram för att motverka att händelsen upprepas.

Socialstyrelsen arbetar nu på en modell som kan kombinera delar av den danska patientsäkerhetslagen med den lagstiftning om patientsäkerhet som redan finns i Sverige. Parallellt med avvikelserapporteringen vill myndigheten kunna granska sjukvårdspersonal som är olämplig i yrket och vars legitimation kan ifrågasättas. Möjligheten att anmäla olämpliga personer till HSAN kommer alltså att finnas kvar.

På vilket sätt lex Maria-förfarandet kan komma att förändras vill Johan Carlson ännu inte uttala sig om.

Läkarförbundet har länge efterlyst ett rapporteringssystem utan sanktionsmöjligheter och ser positivt på det arbete som påbörjats på Socialstyrelsen.

- Jag tror att möjligheten att göra anmälningar anonymt är en förutsättning för att få igång ett medvetet patientsäkerhetsarbete i sjukvården där fokus läggs på systemfrågor i stället för på den enskilde individen, säger Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev