Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Läkare ska lära sig säga förlåt

Publicerad: 23 April 2008, 12:18

Läkare och annan vårdpersonal är för dåliga på att be om ursäkt när de begått misstag. I Danmark ska det nu bli ändring på detta.


Den danska patientsäkerhetsföreningen har tillsammans med både läkar- och sjuksköterskefacken samt kommuner och regioner dragit i gång kampanjen ”Sig undskyld” – ”Säg förlåt”.

Representanter för sjukvården ber i alltför liten utsträckning om ursäkt för sina misstag anser företrädare för kampanjen. Detta trots att nästan var tionde patient som behandlas i Danmark drabbas av någon form av komplikation till följd av behandlingen, skriver danska Dagens Medicin.

Helle Ulrichsen är direktör för Region Hovedstaden, och engagerad i kampanjen.

– Man är rädd för att en ursäkt kan få rättsliga följder. Men det finns inga juridiska konsekvenser av att säga förlåt. Vi låter bli på grund av barriärer skapade av förhållningssätt och kulturer, säger hon.

När en patient som utsatts för ett misstag av vårdpersonalen får en ursäkt, upplever patienten att det tas ett ansvar för den uppkomna situationen. Detta är, enligt Helle Ulrichsen, en av huvudorsakerna till att kampanjen nu dragits i gång.

En folder har tryckts upp med råd och anvisningar för ursäktande, vilken nu kommer att spridas inom hälso- och sjukvården i Danmark. Även en instruktionsfilm har producerats om konsten att säga förlåt.

Läs mer:

Dansk Selskab for Patientsikkerhed

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev