tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare ska registrera förskrivning

Publicerad: 21 september 2005, 07:39

Primärvården får vara med och granska sitt eget arbete när Socialstyrelsen kartlägger förskrivningen av antidepressiva läkemedel.


Socialstyrelsen har regeringens uppdrag att utreda och följa upp förskrivningen av antidepressiva läkemedel. Socialstyrelsens projekt fokuserar på primärvården, där den största volymen av antidepressiva läkemedel förskrivs.

Kartläggningen sker i samarbete med Fammi, Familjemedicinska institutet, SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, och läkemedelskommittéerna.

Meningen är att enskilda läkare i primärvården själva ska registrera sin förskrivning och hur den sker, för att sedan kunna analysera den och jämföra sig med sina kollegor.

- Registreringen är anonym, däremot måste deltagarna kryssa i vilken läkemedelskommitté som finns i deras landsting, berättar Anders Lindman, familjeläkare och kvalitetsutvecklare hos Fammi.

Läkemedelskommittéerna kommer därefter att samla de läkare som deltar i registreringen till ett möte där resultatet diskuteras och jämförelser görs. Förfarandet som metod kallas Audit och har tillämpats av Fammi tidigare, exempelvis när det handlade om sjukskrivningar.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev