Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare ska utbildas för framtiden

Publicerad: 30 mars 2012, 09:23

– Vi ska utbilda läkare mot framtidens behov, inte dagens eller gårdagens, sade utredaren Stefan Lindgren vid Sylf:s fullmäktige på fredagen.


Flera konkreta förslag till den nya läkarutbildningen presenterades vid Sylf:s fullmäktige i Stockholm. Examinationer ska inte ske med ett slutprov utan fortlöpande under läkarutbildningen i form av flera självständiga akademiska arbeten. Efter tre år ska det finnas en möjlighet till examen i medicinsk vetenskap.

Det finns även ett förslag om att ha valbara kurser i framtidens läkarutbildning, berättade Stefan Lindgren, som har fått regeringens uppdrag att leda arbetet med den nya läkarutbildningen.

Läkarutbildningen ska få ett tydligt och samlat upplägg för att bättre stämma överens med vårdens behov. Detta är syftet med utredningen av den nya läkarutbildningen.

I stället för att se utbildningen som ett par separata områden, ska utbildningen ses som en progression över tid.

– Vi ska utbilda och ge framtidens läkare den kompetens vi tror att de kommer att behöva. Vi kommer vikta upp allt det som har med läkarens professionalitet att göra, sade Stefan Lindgren.

– Det innebär att vi måste släppa perspektivet att få med allt och i stället försöka vaska fram vad som är viktigt för alla läkare att kunna, framhävde han.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev