Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare skrev rasistiskt om sina patienter

Publicerad: 9 februari 2015, 15:58

Läkarförbundet är starkt kritiskt.


Aftonbladet och Researchgruppen avslöjar i dag, måndag, att en läkare skrivit grava rasistiska inlägg om bland annat sina egna patienter på nätforumet Flashback. Läkaren, som är specialist vid ett stort sjukhus, ska bland annat ha skrivit följande om njursjuka patienter från utlandet som får vård i Sverige:

”Jag vill inte ens tänka på hur många gamlingar från arabvärlden som dyker upp på akuten, direkt från Arlanda, för att läggas in på svenska sjukhus”.

Han kommenterar också en faktisk patient som han beskriver kommer från främre orienten:

”Söker nu då hon är gravid för tredje gången och har fått svår ångest över detta. Under samtalet framkommer att även hennes äldre syster under liknande omständigheter har fött 2 st blinda och utvecklingsstörda barn. Vill inte tänka på vad bara denna familj innebär i form av samhällskostnader. ”

I en intervju med Aftonbladet ger läkaren uttryck för stark ångest och säger att de flesta inläggen kommer från en tid då han mådde dåligt.

På tidningens fråga om han har rasistiska åsikter svarar han.

– Det är så här. Nej, så där grovt och aggressivt uttryckt speglar egentligen inte vad jag tycker. Det jag tycker är att de kostnader som finns bör nog diskuteras som alla andra kostnader, men att uttrycka sig på det där sättet det tycker jag själv inte är acceptabelt.

Läkarförbundets vice ordförande Karin Båtelson intervjuas om huruvida det som hänt kan skada allmänhetens förtroende för läkarkåren.

– Det är klart att det kan skada vårt förtroende. Samtidigt måste man se att alla yrkesgrupper har individer som mår dåligt, eller helt enkelt är på fel plats, säger hon till Aftonbladet TV.

Karin Båtelson säger också att Läkarförbundet tar starkt avstånd från det som hänt och att det inte är förenligt med någon form av läkarutövande.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev