Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare skyldig landstinget en miljon

Publicerad: 12 mars 2012, 13:57

Läkaren tog betalt för cancerbehandling trots enkla ingrepp. Nu har han förlorat mot Stockholms läns landsting i rätten och måste betala en miljon kronor.


En privatpraktiserande läkare i Stockholm gick till domstol för att slippa ett återbetalningskrav som landstinget ställde på honom för ersättningar han fått under 2007.

Enligt landstinget skulle läkaren betala tillbaka 260 000 kronor. Pengarna gällde 171 ingrepp där privatläkaren satt en åtgärdskod som gav särskilt arvode. Han hade valt en registrering som beskrev operation av malignt melanom i fall där han i själva verket tagit bort ofarliga födelsemärken.

Stockholms läns landsting ville ha tillbaka pengarna som betalats ut felaktigt, men läkaren motsatte sig det. Han menade att han handlat i god tro när han valde åtgärdskoder för ingreppen.

Landstinget svarade att det är merarbetet efter en diagnosticerad hudcancer som motiverar det högre arvodet som koden står för och att bortskurna födelsemärken inte ska ge lika hög ersättning.

Men läkaren gick till domstol för att få behålla pengarna. Där hade han ingen framgång. Först dömde Stockholms tingsrätt till landstingets fördel och beslutade att läkaren skulle betala landstingets rättegångskostnader på nästan 560 000 kronor.

Han överklagade domen till Svea hovrätt, som nu har fastställt tingsrättens dom. Tillkommer gör ytterligare 180 000 kronor i rättegångskostnader för landstinget som läkaren ska betala. Tillsammans med det ursprungliga återbetalningskravet blir det en miljon kronor.

Domen kan överklagas till Högsta Domstolen.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev