lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare slår larm om osäker akutvård

Publicerad: 25 mars 2014, 10:18

Sjuksköterskeflykten har lett till så allvarliga brister på akuten i Gävle att läkare överväger att avsäga sig det medicinska ansvaret.


Svårt sjuka patienter lämnas utan övervakning, prover tas inte och mediciner delas inte ut när de ska, enligt läkargruppen inom medicindivisionen. I ett brev till ledningen slår läkarna larm om situationen på Gävle sjukhus, skriver Arbetarbladet.

På ett drygt år har 31 sjuksköterskor sagt upp sig. De har, enligt läkarna, ersatts av personal som saknar rätt kompetens och inte har förmåga att bedöma och omhänderta akut sjuka patienter. Flera av de nyanställda sägs sakna kunskap om hur man använder medicinsk utrustning som andningshjälpmedel och defibrillator.

Läget uppges vara så allvarligt att läkarna överväger att avsäga sig det medicinska ansvaret.

I brevet listar läkarna ett tjugotal exempel på allvarliga händelser under det senaste året, bland annat att läkarna inte informeras om när livshotande sjuka patienter kommer in på akuten.

Kritik har även kommit från läkare inom operationsdivisionen.

Roger O Nilsson är divisionschef för medicin och psykiatri. Han säger till Arbetarbladet, att det finns  gråzoner  som sjukhuset behöver förbättra. En del av problemen, anser han bero på dålig kommunikation.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev