Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare slog kollega med basebollträ

Publicerad: 7 oktober 2014, 11:39

En läkare döms till fängelse för grov misshandel sedan han oprovocerat angripit en annan läkare och hans fru.


I somras tog en läkare bussen för att besöka en tidigare kollega på hans mottagning i Stockholmsområdet. Precis före lunch går han in i det rum där hans tidigare kollegas fru sitter och jobbar. Läkaren har en påse över huvudet och händerna bakom ryggen.

Kollegans fru blir rädd och skjuter iväg en skrivbordsstol mot läkaren. Då tar läkaren fram ett basebollträ och slår flera slag mot kvinnan. Slagen skulle ha träffat henne i huvudet men då hon värjer sig träffar de i stället hennes armar, med full kraft.

Hon ropar skräckslaget på sin man som kommer in i rummet efter fem-sex slag. Läkaren vänder sig då mot mannen och måttar flera slag mot honom. Han flyr men innan han lyckas sätta sig i säkerhet träffar läkaren honom flera gånger med basebollträet över armarna och i huvudet.

Läkaren dömdes nyligen för grov misshandel och misshandel till ett år och sex månader i fängelse. Han ska också betala sammanlagt 31 600 kronor till makarna i skadestånd. Enligt domen nekar den nu dömde läkaren till att ha använt ett tillhygge vid misshandeln och han hävdar att han delvis agerat i självförsvar. Att någon form av tillhygge användes styrks dock av makarnas rättsintyg.

Enligt domen framgår det också att läkaren och hans tidigare kollega har varit studiekamrater och tidigare umgåtts privat samt haft en affärsrelation. Affärsrelationen ska enligt makarna ha upphört för några år sedan, men har efter det följts av sms, mejl och oväntade besök från läkaren där han uppgett att han har känt sig lurad på pengar.

Läkaren ska dagen före misshandeln ha haft ett svårt samtal med en anhörig och vid tiden även lidit av en depression samt medicinerat mot ångest. Enligt den rättspsykiatriska undersökning som utförts led han dock inte av en allvarlig psykiatrisk störning vid tiden för misshandeln.

I domen slår tingsrätten fast att misshandeln varit planerad, oprovocerad och hänsynslös och att den därför är att betrakta som grov. Det är i nuläget inte känt om domen kommer att överklagas.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev