fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare: Specialister kan missgynnas i kunskapsprov

Publicerad: 7 november 2017, 14:13

Foto: Thinkstock

Kunskapsproven för utlandsutbildade läkare fokuserar för mycket på teori och Sverige går därför miste om duktiga specialister. Det anser flera läkare som nu vill se en förändring.

Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Andelen läkare utbildade utanför EU som får godkänt i det kunskapsprov som krävs för att få en svensk läkarlegitimation är låg. Som mest har den legat på 23 procent, nu senast bara på 11 procent.

– Vårt intryck är att de utlandsutbildade läkarna inte alls saknar kunskap utan tvärtom är erfarna och kunniga. Men kunskapsprovet är en oerhört hög tröskel för många, säger Ingemar Persson, specialist i gynekologi och obstetrik samt professor emeritus vid Karolinska institutet, till Dagens Medicin.

Tillsammans med tre kollegor håller han i en studiegrupp för utlandsutbildade läkare, på såväl grund- som specialistnivå, med syftet att förbereda dem för kunskapsproven. Några av deltagarna har redan misslyckats en och två gånger i proven. Mot den bakgrunden skriver Ingemar Persson och hans kollegor nu till Socialstyrelsen för att försöka få till stånd en förändring av proven som de anser lägger för stor tonvikt vid prekliniska frågor. De utlandsutbildade läkare vars grundutbildning ligger långt bak i tiden har inte alltid lärt sig den kunskap som lärs ut i dag, förklarar Ingemar Persson.

– Det här tycker vi betyder att man sätter ett onödigt stort hinder för de kollegor som har stor klinisk erfarenhet och som skulle kunna gå ut i svensk sjukvård och kunna vara till stor nytta. De riskerar att selekteras bort som kunskapsprovet nu är upplagt, säger han.

Ska inte läkare hålla sig uppdaterade även vad det gäller även den typen av kunskap?

– Absolut, men de kunskaperna är egentligen förberedande för de kliniska ämnena. Och de här läkarnas grundutbildning är godkänd av Socialstyrelsen.

Ingemar Persson lägger till:

– Skulle man ställa krav på att alla skulle vara uppdaterade på de allra senaste kunskaperna i grundutbildningen betyder det att de här kollegorna skulle behöva läsa om sin utbildning. Vi anser inte att det är ändamålsenligt.

I brevet till Socialstyrelsen lyfter Ingemar Persson och hans kollegor också fram att många utlandsutbildade läkare anser att tiden för kunskapsproven är snålt tilltagen, något som blir extra besvärligt när de också ska förstå språket.

En annan försvårande aspekt ska vara att många av frågorna speglar en svensk terapitradition och svenska riktlinjer. Något som är svårt för de utlandsutbildade läkare att sätta sig in i då de i princip helt saknar praktisk erfarenhet av svensk sjukvård och lokalkunskap om styrdokument och riktlinjer, säger Ingemar Persson.

– Många gånger kanske de svarar på frågorna som om det gällde förhållandena i hemlandet. Då kan man gå vilse, om man inte känner till de svenska riktlinjerna.

Relaterat material

”Vi tror att det nya provet ger ett bra resultat”

”Det nya kunskapsprovet är orättvist”

16 procent klarade nytt kunskapsprov

Läkare oroliga inför nya kunskapsprovet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev