Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare stämmer Libyen

Publicerad: 11 januari 2008, 10:20

Den palestinska läkare som tillsammans med fem bulgariska sjuksköterskor dömdes till döden i Libyen för att medvetet ha smittat barn med hiv, men som i somras släpptes, stämmer nu libyska staten.


Läkaren och de fem sjuksköterskorna satt i libyskt fängelse mellan 1999 och 2007, åtalade och senare även dömda till döden för att ha smittat över 400 barn med hiv, på det sjukhus i Libyen där de arbetade.

Efter en segsliten diplomatisk process släpptes de i somras och flögs till Bulgarien, där även den palestinska läkaren fått medborgarskap under fängelsevistelsen i Libyen.

Läkaren stämmer nu, enligt TT, den libyska staten inför FN:s människorättskommitté. Stämningen handlar om att läkaren under tiden i fängelset säger sig ha blivit torterad, att han berövats rätten till en fri rättegång och om den åtta år långa förseningen av hela processen.

– Han har benådats och skickats till Bulgarien. Men domen står fast och någon behöver sudda ut den, och en människorättskommitté har rätt att göra det på internationell nivå, säger läkarens advokat, Lisbeth Zegveld, rapporterar TT.

Relaterat material

Fem sjuksköterskor dömda till döden i Libyen

Fackförbund kritiserar dödsdomar

Dödsdomar mot läkare och sjuksköterskor fastställda

Vårdpersonal slipper dödsstraff

Dödsdömd vårdpersonal fri

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev