Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare stöder sekretessbrott

Publicerad: 16 november 2007, 14:22

Att läkaren till den omskrivne 42-åring som uppges ha planerat mörda Filippa Reinfeldt bröt patientsekretessen och slog larm till Säpo är inte alls anmärkningsvärt. Det menar flera andra läkare.


– Själv skulle jag ringa polisen omedelbart, säger Göran Fransson, överläkare vid rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall, till Aftonbladet.

Även chefsöverläkaren vid de rättspsykiatriska behandlingsavdelningarna vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, Jeanne Ahlberg, håller med.

– Självklart skulle jag ringa Säpo, säger hon till tidningen.

Det var när den 42-årige mannen i samband med vård vid psykiatriska kliniken vid S:t Görans sjukhus uttryckte sin önskan om att mörda Stockholms sjukvårdslandstingsråd, Filippa Reinfeldt (m), som hans läkare slog larm till Säpo.

Att bryta patientsekretessen på detta sätt är inte heller särskilt anmärkningsvärt. Läkare som i sin yrkesroll får vetskap om att grova brott kan komma att begås har rättighet att bryta sekretessen för att meddela polis.

Men enligt Läkarförbundets ordförande är det ändå mycket ovanligt att en läkare gör detta.

– Sekretessen är jätteviktig för oss, men i vissa fall är vi skyldiga att ge information, säger hon till Aftonbladet.

Att läkarens journalanteckningar om 42-åringen stått att läsa i Aftonbladet är dock en annan form av sekretessbrott än den om att bryta sekretessen för att informera polisen. Vem som lämnade över de sekretessbelagda journaluppgifterna är dock inte möjligt att utröna.  Offentliga institutioner, såsom den landstingsdrivna psykiatriska kliniken vid S:t Göran, är nämligen förbjudna att efterforska vem som lämnat information till massmedia.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News