Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare stoppar budget i Skåne

Publicerad: 9 november 2007, 09:07

Läkarförbundet stoppar Region Skånes budget för nästa år. Facket kräver centrala förhandlingar om mer pengar till sjukvården.


I går, torsdag, var det meningen att regionstyrelsen i Skåne skulle fatta sitt beslut om nästa års budget. Men Läkarförbundet anser att förslaget ger för lite pengar till sjukvården och har därför begärt centrala förhandlingar – därmed måste beslutet om budgeten skjutas upp, rapporterar flera lokala medier.

– Det är ett orealistiskt förslag. Det kommer att få oacceptabla konsekvenser säger Lars Nevander, ordförande i Mellersta Skånes läkareförening, till Helsingborgs Dagblad.

De centrala förhandlingarna kommer dock bara att sätta ett tillfälligt stopp för budgeten. Redan nu säger regionstyrelsens ordförande Jerker Swanstein (m) att den borgerliga majoriteten plus miljöpartiet inte kommer att ändra i budgeten.

– Vi ska lyssna på Läkarförbundets synpunkter. Men det blir inga ändringar i förslaget, säger han till Helsingborgs Dagblad.

Enligt Jerker Swanstein innebär budgetförslaget en generell kostnadsuppräkning på 3,9 procent till hälso- och sjukvården. Lars Nevander hävdar dock att sjukhusen bara får ett påslag på 1,5 procent.

Regionstyrelsen kommer att sätta in ett extra sammanträde före regionfullmäktige i december för att kunna besluta om budgeten.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev