Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare stressade av vårdval

Publicerad: 26 januari 2009, 13:53

Läkare stressade av vårdval

Vårdvalet har inneburit mer pappersarbete för läkarna. En enkät som Läkarförbundet gjort visar att många läkare är stressade av reformen.

Ämnen i artikeln:

VårdvalLäkarförbundet

Vårdvalsreformen i Halland, Stockholm och Västmanland har ökat pressen på läkarna inom primärvården. Ansträngningarna att korta väntetiderna och öka tillgängligheten upplevs inte alltid som något helt positivt.

Få läkare anser att reformen har ökat deras möjligheter till kompetensutveckling. I Halland anser 35 procent att de fått bättre möjligheter. I Stockholm är motsvarande siffra 22 procent och i Västmanland bara 20 procent.

– Läkarna känner att den ekonomiska pressen i ersättningssystemen gör att de inte tycker att de kan vara borta från jobbet för att vidareutbilda sig, säger Kåre Jansson, utredningschef på Läkarförbundet.

En majoritet av läkarna anser att korta besök premieras för mycket i reformen. I svaren från Halland och Västmanland är det framför allt de kvinnliga läkarna som anser detta. Denna genusskillnad är något som Läkarförbundet vill återkomma till.

– Vi ser att kvinnor är mer negativa medan de yngre läkarna är de som är mer positiva till reformen, säger Kåre Jansson.

Andelen läkare som menar att vårdvalsreformen kommer att leda till en bättre närsjukvård är högst i Halland, 53 procent. I Västmanland tror bara 33 procent detta.

– Västmanland har haft ett familjeläkarsystem som haft god förankring bland läkarna. Detta har nu ersatts med en modell som är mycket detaljstyrd. Den har närmast karaktären av instruktioner. Detta kritiseras av läkarna, säger Kåre Jansson.

Enkäten skickades ut till 990 primärvårdsläkare under hösten 2008. Svarsfrekvensen var 68 procent. Läkarförbundet har för avsikt att fortsätta att följa hur vårdvalet påverkar vården och arbetssituationen för landets primärvårdsläkare.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev