Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare styrs hårdare sedan polisen börjat syna övertidstimmarna

Publicerad: 24 september 2014, 04:30

7 000 misstänkt olagliga jourtimmar gör att Landstinget Västernorrland riskerar böter. Nu reagerar landstinget – och blir hårdare mot läkarna.


I två veckors tid har polisen förhört omkring 80 personer i Landstinget Västernorrland, vilket Dagens Medicin tidigare har skrivit om.

Utredningen handlar om läkare som har arbetat mer övertid än de 200 timmar per år som arbetstidslagen tillåter och landstinget är därför misstänkt för brott.

– Problemet är att de som går jour ofta är yngre och vill gå jour. Medan andra gärna byter bort sina jourer, sammanfattar hälso- och sjukvårdsdirektören Margareta Berglund Rödén.

Det låter som att du tycker att det är arbetstagarnas ansvar?

– Nej, detta är verksamhetschefernas och arbetsgivarnas ansvar fullt ut. Men när vi har tydliggjort det här så möts verksamhetscheferna av ett motstånd från läkargruppen, säger Margareta Berglund Rödén.

Att läkarnas övertid nu utreds av polisen har sin bakgrund i att de avstegsavtal som möjliggör mer övertid sades upp för några år sedan och Läkarförbundet och landstinget har sedan dess inte kommit överens om några nya. Men då övertiden fortsatte anmälde Läkarförbundet det hela till Arbetsmiljöverket som i sin tur har lämnat över det till polisen.

När Margareta Berglund Rödén, som tillträdde vid årsskiftet, får frågan om varför det inte träffats några nya avtal svarar hon att det är en fråga för hennes företrädare.

– Jag har inte brytt mig om att titta på den biten. Nu har vi en pågående förhandling där vi bland annat tittar på avstegsavtal i andra landsting, säger hon.

Och för att se till att landstinget inte bryter mot lagen framöver kommer läkarna att få mindre att säga till om vad det gäller framtida jourer.

– Det handlar om att styra läkarnas arbetsschema på ett tydligare och tuffare sätt. Det som har varit kutym är att läkarna själva har fått lägga sina scheman i stor utsträckning och det kan vi som arbetsgivare inte tillåta, säger Margareta Berglund Rödén.

Leif Ehlin, facklig sekreterare vid Ångermanlands läkarförening, är medveten om att hans medlemmars övertid är en komplex fråga.

– Våra yngre medlemmar har kontrollerat hur det ser ut och de flesta vill ändå att man följer lagen. Vi som fack måste se till de svaga medlemmarna, det är den fackliga solidariteten. Vissa vill jobba mycket men det ska inte vara på bekostnad av att man tvingar dem som inte vill, säger Leif Ehlin och lägger till att facket i flera år har tecknat avstegsavtal för dem som vill jobba mycket.

Men då är det viktigt att facket först får prata med den läkare som avtalet gäller.

– Är du AT-läkare i Ö-vik och vill ha en ST där och chefen säger: ”kan du ta en extrajour?” är det inte så lätt att säga nej.

Det låter som utpressning.

– Ja, du kan ju känna dig lite tvingad. Det är risk att det blir en norm.

Leif Ehlin tror ändå att de flesta läkare med mycket övertid gör det för att de vill ställa upp för arbetsgivaren och för att de känner att det inte finns någon annan.

– Egentligen kanske de förväntar sig lite cred för att de har ställt upp. En del tycker att det är rimligt att jobbar man mer än lagen tillåter så kanske man blir tillfrågad först och man kanske blir erbjuden en extrakrona.

Men så är det inte?

– Nej, så är det inte.

Relaterat material

80 personer i förhör om misstänkt arbetstidsbrott

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev