Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare: Subventionera nyttig mat

Publicerad: 4 februari 2014, 09:01

Foto: Photos.com

Momsbefria och subventionera nyttig mat, uppmanar bland andra flera läkare i ett inlägg på Dagens Nyheters debattsida.


Läkarna Ulrika Nykvist, David Stenholtz och Theo Wikström är några av dem som har skrivit under debattartikeln. De hävdar att diskussioner om politiska åtgärder för att få människor att äta sundare ofta möts av invändningen att det vore fel att inskränka människors valfrihet på detta område.

Men redan i dag utsätts vi enligt debattörerna för en flodvåg av information när det gäller kosten.  Tyvärr är dessa krafter nästan uteslutande sådana som driver vår konsumtion mot ett mer ohälsosamt kostmönster , skriver de. De vill få svenskarna att äta mer grönsaker, frukter, fullkorn, bär nötter och frön, och mindre av bland annat raffinerade fetter, kött, vitt mjöl, godis, smör, läsk och chips.  Insjuknande i folksjukdomar som stroke, cancer och diabetes skulle minska drastiskt med hälsosammare kostval , skriver de.

Men det kan vara dyrare att välja att äta hälsosamt än att äta onyttigt, påpekar skribenterna. Dessutom är det lättare att hitta ohälsosam kost på udda tider på dygnet.

Debattörerna föreslår att momsen på hälsosamma livsmedel slopas och att denna mat subventioneras. Samtidigt uppmanar de politikerna att beskatta ohälsosamma livsmedel hårdare och  begränsa reklamen så att vi slipper höra skräpmatens ständiga lovsång .

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev