Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare tar ledigt för att arbeta i privata vårdbolag

Publicerad: 11 december 2015, 09:10

EXTRAKNÄCK. Läkare på Region Skånes sjukhus extraknäcker i privat vårdsektor, enligt en undersökning som Sveriges Radio P4 Malmöhus har gjort.

Foto: photos.com

Region Skåne har ingen samlad bild av sjukhusspecialisternas extraknäck och ser heller inget givet fel.


Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Fastanställda sjukhusläkare, vanligen specialister, tar tjänstledigt för att tjäna extra inom den privata sektorn, visar Sveriges Radio P4 Malmöhus undersökning. Under årets tre första månader hade ett femtiotal läkare arbetat inom offentligt finansierad privat vård, samtidigt som de var anställda inom regionen.

Förutom intjänade pengar ser läkarna fördelar med att träffa samma patienter inom och utanför sjukhusvården. En läkare som radion pratat med säger även att det är positivt att få ut specialistkompetens i primärvården. Läkare som dessutom känner läkare på sjukhusen och vet hur remissordningen fungerar.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, säger till radion att det räcker med en misstanke om att en läkare kan gynna den privata mottagningen, för att extraknäcket riskerar att skada förtroendet för läkarna.

Enligt lagen om offentlig anställning ska en bisyssla som kan skada förtroendet förbjudas, en bisyssla får heller inte vara konkurrerande. Men Gösta Rehnstam, förhandlingschef på Region Skåne, ser inte bissysslan som ett problem.

– Eftersom vi har avtal och det ligger ett uppdrag i skåningarnas intresse att de här verksamheterna också är igång, så finns det då en möjlighet att medge sådana bisysslor, säger Gösta Rehnstam till radion.

Region Skåne fattade för sex år sedan ett beslut om riktlinjer kring hur läkarnas bisysslor ska prövas. Trots det har de olika skånska sjukhusen dålig koll. Jan Eriksson, förvaltningschef för Skånes universitetssjukvård säger till radion att det för Skånes universitetssjukhus del helt enkelt inte hunnits med.

Enligt radion har Skånes universitetssjukhus nu påbörjat en kartläggning av de anställdas bisysslor och andra skånska sjukhus har genomfört liknande arbeten under året eller ligger i startgroparna för att börja inom kort.

VICTORIA MAAHERRA, JENS KREY

Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev