söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare utan gränser larmar om läger

Publicerad: 2 april 2014, 10:23

En av Läkare utan gränsers medarbetare i interneringslägret Komotini i norra Grekland. Foto: Läkare utan gränser

Fängslandet av migranter i Grekland har förödande konsekvenser för människors hälsa, skriver Läkare utan gränser i en rapport.


Hjälporganisationen har gett medicinsk och psykologisk vård till  migranter och asylsökande i Greklands interneringsläger sedan 2008 och i  rapporten  Invisible Suffering  beskriver läkarna det som de har  bevittnat i lägren.

En del av det som läkarna berättar är hur  fängelsevistelsen skadar migranterna både psykiskt och fysiskt, och hur  bristande vården i lägren är. Bland annat görs inga medicinska  undersökningar, vilket leder till att människor med allvarliga  sjukdomstillstånd inte får den vård som de behöver.  Även utsatta  personer som minderåriga och tortyroffer fängslas.

Lägren är överbefolkade och saknar värme, och migranterna får  ofta ingen möjlighet att vara utomhus. På grund av dålig kost och för  lite ventilation sprids luftvägsinfektioner, magsjukdomar och hud- och  muskelsjukdomar bland människorna i lägren. Migranterna tar även skada  psykiskt av vistelsen i interneringslägren, och många har symptom av  bland annat ångest och depression. Hungerstrejker och självmordförsök är  inte ovanliga, skriver Läkare utan gränser i ett pressmeddelande.

Eftersom de grekiska myndigheterna nu har sagt att de ska börja ge  vård till migranterna i lägren kommer Läkare utan gränser att avsluta  sin verksamhet i lägren i norra Grekland. Organisationen uppmanar  Grekland och EU att stoppa långvarigt fängslande av migranter och  asylsökande under ovärdiga förhållanden och att skapa system som tar  hänsyn till migranternas medicinska och humanitära behov.

ELSA TORELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev