Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare utan gränsers bortförda medarbetare har släppts fria

Publicerad: 16 maj 2014, 14:22

De fem medarbetarna till Läkare utan gränser som kidnappades i Syrien har nu frigivits, efter mer än fyra månader i fångenskap.


Den 2 januari i år kidnappades de fem medarbetarna av en beväpnad grupp i norra Syrien, där de arbetat med att vårda människor som drabbats av konflikten i landet, uppger Läkare utan gränser.

Tre av medarbetarna släpptes den 4 april och de resterande två släpptes i onsdags, 14 maj. En av de fem hjälparbetarna var svensk, och var bland dem som frigavs i april, enligt TT.

– Vi är enormt glada över att våra medarbetare i Syrien nu är fria. Det har varit en hård prövning för alla inblandade, inklusive vänner och familj, säger Monika Oswaldsson, ordförande för Läkare utan gränser i Sverige, i ett pressmeddelande.

Läkare utan gränser har uppgett att de inte kommer ge ut information om medarbetarnas identitet eller andra detaljer kring kidnappningen, av hänsyn till dem som bortfördes.

Händelsen fördöms av organisationen, och Joanne Liu, Läkare utan gränsers internationella ordförande, menar att den är ett bevis på bristen på respekt för civila i Syrien.

– Den enorma lättnaden över att våra medarbetare är fria och i säkerhet blandas med ilska över förövarnas hänsynslösa agerande, säger hon.

Joanne Liu säger även att bortförandet av hjälparbetarna fått konsekvenser för den krigsdrabbade syriska befolkningen, eftersom det lett till att den humanitära hjälpen minskat. På grund av kidnappningen var Läkare utan gränser tvungna att stänga ett sjukhus och två vårdcentraler i Jabal Akkrad-regionen i nordvästra Syrien, och 150 000 människor i regionen lämnades utan tillgång till sjukvård.

ELSA TORELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev