Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare utbildas i småprat

Publicerad: 15 februari 2011, 12:44

Utländska läkare kan ha svårt för småprat med patienter och kolleger. Nu har ett landsting anställt en språklärare som ska minska risken för missförstånd.


Innan utländska läkare påbörjar sin anställning inom Landstinget Gävleborg får de en intensivkurs i det svenska språket, och då framförallt det medicinska språket. Men att förstå vardagliga uttryck kan vara svårare, rapporterar Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Enligt Ingela Kofoed-Pedersen som ansvarar för rekrytering av läkare i Landstinget Gävleborg är syftet att minska risken för missförstånd i samtal med både patienter och kollegor.

– När läkarna kommer hit så ser vi att de kan ha svårt med det sociala språket, att umgås med arbetskamraterna vid kaffebordet och förstå informationen från chefen. Vi hade en läkare som hade jobbat här ett tag och var väldigt duktig på svenska. Han sa till mig att en kollega hade gått in i väggen och det vet ju vi vad det betyder. Men det gjorde inte han. Och det är sådana nyanser i språket som kan ta tid att lära sig, säger hon till radion.

Landstinget Gävleborg har rekryterat mellan 100 och 200 utländska läkare, enligt radion.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev