Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare vädjar till riksdagledamöters samvete

Publicerad: 20 maj 2008, 08:34

I dag klockan 15.30 trycker riksdagsledamöterna på knappen. Då klubbas den starkt kritiserade lagen om vård till asylsökande.
– Tänk över ert ansvar som människa, både för vårdpersonalens och för de utsattas skull, vädjar Henry Ascher, medicinskt ansvarig för ett frivilligt sjukvårdsnätverk i Göteborgsområdet.


Den lag som riksdagsledamöterna ska rösta igenom i dag har väckt stormande debatt, både bland stridande politiker och bland vårdpersonal över hela landet som möter gömda och papperslösa människor dagligen i sitt arbete.

Henry Ascher är läkare, docent och medicinskt ansvarig för Rosengrenska kliniken i Göteborgsområdet. Nu vädjar han till de 349 riksdagsledamöterna att tänka igenom sitt beslut innan de går till kammaren för att rösta i dag klockan 15.30.

– Jag vill att de ska överväga sitt eget, personliga ansvar som får följder för en stor grupp människor och tänka igenom konsekvenserna för vårdpersonalen. Lagen innebär att vi ska behandla människor olika efter deras juridiska ställning, inte efter behov. Det är allvarligt, säger han.

Alla som befinner sig i Sverige har rätt till akut och nödvändig vård. Men gömda och papperslösa, alltså människor som fått avslag på sin asylansökan eller vistas i Sverige illegalt av andra skäl, måste betala hela kostnaden själva.

Frågan skär genom såväl partier som allianser på alla nivåer. I regeringen vill bland annat kristdemokraterna att dessa grupper ska slippa betala vårdkostnaden själva, men moderaterna och centern är emot.

Fler och fler landsting tar saken i egna händer och klubbar egna, mer generösa regler.

Den kritiserade lagen som ska klubbas i dag befäster det som redan gäller kring asylsökandes rätt till subventionerad vård och som finns nedskrivet i en överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Lagen omfattar dock inte gömda och papperslösa.

Migrationsminister Tobias Billströms (m) hävdar därför att den nya lagen inte förändrar något i praktiken. Henry Ascher håller inte med.

– Den nuvarande överenskommelsen är orättvis, inhuman och oförenlig med medicinsk etik. Det finns ingen anledning att upphöja den till lag, säger Henry Ascher.

Förespråkarna för den nya lagen hävdar också att alla även fortsättningsvis kommer ha rätt till akut vård. Räcker inte det?

– Sverige har undertecknat en FN-konvention om rätten till hälsa. Den gäller både fysisk tillgänglighet och att man som patient ska ha råd med vården. Papperslösa och gömda är extremt fattiga och ibland till och med hungrande. Det är omöjligt för dem att betala exempelvis 20 000 kronor för en förlossning. Som politiker kan man inte gömma sig bakom att alla visst har rätt till vård, bara man kan betala för sig, säger Henry Ascher.

Under sina tio års arbete med vård för flyktingar har han sett hur engagemanget ökat, inte minst bland vårdpersonalen. Främst det senaste året har engagemanget vuxit och blivit nationellt. I söndags demonstrerade bland annat Vårdförbundet utanför riksdagshuset i Stockholm.

– Jag vet ingen annan fråga som har så brett stöd på alla fronter i samhället, från biskopar till läkare. Men så finns det en liten grupp politiker som tycker annorlunda, säger han.

Vad säger du om farhågorna om medicinsk turism om Sverige skulle ge alla subventionerad vård?
– Den risken finns, men är sjukvården rätt arena för att hantera de frågorna? Vi som jobbar inom vården är också eniga om att det bara handlar om enstaka fall. Det är inte där problemet ligger. Vi ska också hjälpa grovt kriminella som Engla-mördare och skattesmitare. Självklart ska vi göra det eftersom det inte är vår uppgift att skipa rättvisa. Det ska andra samhällsorgan göra, säger Henry Ascher.

Han anser också att den nya lagen även drabbar de asylsökande som har rätt till subventionerad vård.

– De ska kategoriseras i olika grupper och vi ska stå på sjukhusen och sortera dem innan vi kan behandla. Det går mot både mänskliga rättigheter och vår yrkesetik, säger Henry Ascher.

När riksdagsledamöterna i dag vid lunchtid samlas för debatt inför omröstningen kommer de att mötas av medicinstudenter som ska stå utanför riksdagshuset och ta puls och blodtryck på dem.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev