lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare vägrar hörapparat

Publicerad: 3 maj 2013, 13:27

En läkare som vägrar använda hörhjälpmedel har anmälts till Socialstyrelsen.


Läkaren arbetar vid en vårdcentral och den tidigare verksamhetschefen som skrivit anmälan uppger att det redan någon vecka efter att läkaren påbörjat sin anställning kom klagomål från patienter, som var missnöjda med läkarens bemötande och upplevde att han inte hörde vad de sade eller själva inte förstod vad läkaren sade.

Även kollegor reagerade och vid ett tillfälle stängdes läkaren av från jourtjänstgöring sedan en kollega inte kunnat göra sig förstådd med honom vid ett brådskande telefonsamtal.

Då läkaren vid ett tillfälle inte kunde höra tydliga frekventa pipljud över hela lungan hos en patient uppkom misstanke om att en hörselnedsättning kunde ligga bakom problemen. Detta bekräftades vid en hörselundersökning.  Läkaren anser dock att han inte har några praktiska problem med sin hörsel och vill därför inte prova ut hörhjälpmedel.

Den tidigare verksamhetschefen skriver i sin anmälan att det blivit alltmer uppenbart att både samarbetet i arbetsgruppen och patientkontakter blivit lidande och att läkaren genom sin vägran att prova hörhjälpmedel  visat bristande insikt om hans del av ansvar för patientsäker vård .

Chefen föreslår att läkarens hörförståelse till exempel per telefon samt hans förmåga att på ett patientsäkert sätt bedöma auskultationsfynd bör utredas.

SUSANNE FREDRIKSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev