söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare väntas få fler frågor om dödshjälp

Publicerad: 17 juli 2020, 13:02

Fler patienter lär sannolikt vilja diskutera dödshjälp med sin läkare efter att Staffan Bergström hjälpt en ALS-patient att avsluta sitt liv. Därmed kommer fler läkare att ställas inför etiska dilemman, tror Smer.

Ämnen i artikeln:

SmerIvo

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Statens medicinsk-etiska råd, Smer, har stor respekt för att det finns olika åsikter om dödshjälp. Men hälso- och sjukvårdslagen är solklar, betonar ordförande Kenneth Johansson.

– Med den lagstiftning som vi har måste det här anses att man bryter mot lagen och det är inte acceptabelt. Man ska följa lagen. Tycker man att lagen är fel ska man agera för att ändra lagen, säger han.

En förundersökning om medhjälp till dråp har inletts efter det så kallade läkarassisterade självmordet. Oavsett om det blir åtal eller inte riskerar läkaren att förlora sin legitimation. Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har på eget initiativ inlett en utredning för att granska läkarens yrkesutövning.

– Den information som vi har tagit del av i media är av sådan karaktär att vi har bedömt att vi ska göra en utredning, säger Ylwa Lind på Ivos presstjänst i ett mejl til Dagens Medicin.

Både utredningen och förundersökningen välkomnas av Smer.

– I det läge som nu uppstått är det nödvändigt med utredning och rättsligt ställningstagande. Det finns inte någon praxis på området. I och med att en läkare har gjort som han har gjort så är det väldigt bra att man får klarhet och klarlagt vad som gäller. Att man får en praxis.

– Det här är en debatt som blossar upp då och då, och det är en viktig debatt. Inte bara för läkare utan för alla i samhället, säger Kenneth Johansson.

Hur påverkar Staffan Bergströms agerande läkarkåren?
– Fler läkare kan säkert ställas inför förfrågningar och önskemål utifrån detta fall.

Fler etiska dilemman?
– Ja, det kan bli så att fler ställer frågor, önskar och har propåer. Det är många patienter som har ett mycket svårt lidande. Det kan säkert komma upp fler diskussioner.

Smers budskap till alla läkare är dock att dödshjälp är förbjudet i Sverige.

– Man ska följa lagen, säger Kenneth Johansson.

Relaterat material

”Jag hoppas att mitt ärende ska hjälpa andra läkare”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev