Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare varnar för att låta paracetamol säljas i butiker

Publicerad: 24 juni 2009, 07:50

Alvedon, Panodil och andra recept­fria läkemedel som inne­håller paracetamol bör inte få säljas utanför apoteken. Det anser Gift­informations­cent­ralens verk­sam­hets­chef Mark Personne.


– Det är för många förgiftningar med paracetamol som det är redan nu, säger han.

Den 1 november i år blir det tillåtet att sälja ett antal receptfria läkemedel i vanliga butiker.

Tidigare i år uppmärksammade Giftinformationscentralen Läkemedelsverket på riskerna med att låta vanliga butiker sälja receptfria smärtstillande läkemedel, exempelvis Alvedon och Panodil som båda består av den aktiva substansen paracetamol.

– Om de här preparaten börjar säljas på Ica eller Konsum så skickar det en felaktig signal om att de är ofarliga. Paracetamol kan orsaka allvarliga leverskador som kan kräva levertransplantationer eller till och med orsaka dödsfall, säger Mark Personne, överläkare och verksamhetschef för Giftinformationscentralen.

Giftinformationscentralens propå till Läkemedelsverket fick myndigheten att, från och med den 1 juni i år, receptbelägga alla större förpackningar med paracetamol.

– Det sänder en signal om att även receptfria läkemedel kan vara farliga om de överdoseras. Samtidigt tror jag det är svårt att helt undvika överdoseringar, oavsett hur förpackningarna ser ut, om någon verkligen vill göra det, säger Jane Ahlqvist Rastad, specialistläkare vid medicinsk information på Läkemedelsverket.

Men den åtgärden räcker inte, anser Mark Personne.

– Det är bra om större förpackningar än 20 tabletter blir receptbelagda, men om någon på kort tid intar innehållet i flera små förpackningar är risken för leverskada stor, säger han.

Mark Personne tar Storbritannien som ett varnande exempel. Där gick både antalet förgiftningar och dödsfall på grund av paracetamol upp kraftigt när preparaten började säljas i vanliga affärer. I dag dör cirka 300 personer per år i Storbritannien på grund av förgiftning av paracetamol. Sverige har fem till tio dödsfall och några hundra sjukhusinläggningar, även om statistiken är osäker.

– I Sverige får vi cirka 2 700 förfrågningar om paracetamol per år och hälften av alla sjukhusinläggningar på grund av förgiftningar görs på grund av överdoser av paracetamol, säger Mark Personne.

En överdosering går dock att bota, med hjälp av acetylcystein, förutsatt att patienten får sjukhusvård inom åtta nio timmar efter förgiftningstillfället.

– Om det här medlet inte hade funnits hade paracetamol aldrig varit tillåtet, det är jag helt övertygad om. Men det är en personlig åsikt, säger Mark Personne.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev