torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare varnar för osäkert system

Publicerad: 16 maj 2016, 07:20

Foto: Thinkstock

Region Hallands läkemedelssystem NCS är för tidskrävande och kan bidra till allvarliga fel, anser läkare. På mindre än ett år rapporterades hundratals avvikelser i Halland.

Ämnen i artikeln:

Region Halland

– Det är för komplicerat. Det bidrar till för många felaktigheter och tar för lång tid. Jag tror man kan fråga vilken doktor som helst och de tycker likadant, säger Anders Jacobsson, narkosläkare vid Hallands sjukhus i Halmstads, till Dagens Medicin.

Nyligen uppmärksammades systemet i halländska medier efter att en patient fått fel behandling och senare avlidit i en stroke, något som är lex Maria-anmält.

NCS är en modul kopplad till journalsystemet. Den används i både slutenvård och öppenvård, och där skrivs viktig information om medicinering in. Och ibland har det blivit fel i flytten från slutenvårdsordination till öppenvårdsordination.

Det kunde leda till att öppenvården inte visste att patienten stod på vissa mediciner

– Det kunde leda till att öppenvården inte visste att patienten stod på vissa mediciner, berättar Anders Jacobsson.

– Häromdagen var det ett fall där det inte framgick vilket preparat som skulle ges, bara att det var tre milliliter, fortsätter han.

Det är i regel inget tekniskt fel på systemet, men det är krångligt och inte intuitivt, säger Anders Jacobsson.

Mellan 1 januari och början av november förra åretskrevs 229 avvikelser på Hallands sjukhus. Ytterligare 60–70 kom från primärvården. Nyligen utvärderade en riskanalysgrupp NCS. En uppdatering av systemet kommer i veckan, men att byta NCS mot något annat är inte aktuellt.

– Byta ut det i hela regionen är en stor risk det också. Jag tror på utbildning och fortbildning, säger Emma Pihl, sjukvårdsdirektör i Region Halland. Den stora anledningen är bristande kommunikation rent generellt, inte systemet.

Men att det har hållits kurser hjälper inte mycket, menar Anders Jacobsson. De som inte arbetar frekvent med systemet hinner glömma hur det fungerar, och det är inte tillräckligt logiskt för att man ska förstå det utan hjälp.

– Har du en tillräckligt komplicerad modul så kommer det bli fel, inte för att någon slarvar, utan för att det är komplicerat. I min värld är det enda att slopa NCS och börja om, säger Anders Jacobsson.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev