Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag19.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Läkare vid Astrid Lindgren missade infektion hos nyfödd

Publicerad: 30 december 2009, 09:12

Läkare vid Astrid Lindgren missade infektion hos nyfödd

Föräldrarna sökte vård upprepade gånger. Ändå missade läkarna en infektion med stafylokocker som ledde till benröta och blodförgiftning.


Ämnen i artikeln:

Astrid Lindgrens Barnsjukhus

Under hösten har anmälningar mot Astrid Lindgrens barnsjukhus granskats i media och Dagens Medicin har vid ett flertal tillfällen skrivit om fel eller misstänkta fel som skett där. Sjukhuset har också vidtagit åtgärder för att förbättra patientsäkerheten.

Men nu har ändå ytterligare en anmälan om misstänkt fel inkommit till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.

Föräldrarna till en nyfödd pojke upptäckte att deras son inte mådde bra efter förlossning. De åkte därför in akut till Astrid Lindgrens barnsjukhus där sonen lades in. Inget fel kunde konstateras och pojken skrevs ut efter två dagar.

Eftersom pojken inte blev bättre besökte föräldrarna sjukhuset igen. Flera prover togs, men någon diagnos ställdes inte heller denna gång. Först vid ett tredje besök, när pojken redan drabbats av benröta och blodförgiftning, upptäcktes och behandlades infektionen.

Föräldrarna undrar i sin anmälan varför läkarna inte gjorde någon bakterieodling trots att allting tydde på att något var fel.

Svante Baehrendtz, chefläkare vid Karolinska universitetssjukhuset dit Astrid Lingrens barnsjukhus hör, säger till Svenska Dagbladet att han har förståelse för att föräldrarna anmäler händelsen till HSAN. Men han ser för närvarande inte någon anledning till en lex Maria-anmälan.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev