Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare vill att patienter ska vänta längre på svar

Publicerad: 20 mars 2015, 13:11

När Sörmland inför nätjournaler vill Läkarförbundet skydda patienterna med fördröjningar i systemet.


Ämnen i artikeln:

Landstinget Sörmland

– Vi är helt införstådda med att journal på nätet kommer att komma, vi är inte emot det i sig och vi tror att det finns många fördelar, säger Marie Engman, ordförande i Södermanlands läns läkarförening, till Dagens Medicin.

Men:

– Vi är oroade över viss typ av information och framförallt om den ska läggas ut omedelbart.

Det handlar om svar från röntgenundersökningar och vissa vävnadsprover. Svar som gör att patienterna kan få besked om att de har en allvarlig sjukdom, förtydligar Marie Engman.

– Vi tror att det kan vara riskabelt för patientens mående om man sitter hemma på kammaren och klickar upp sin journal och ser att man har cancer. Utan att någon kan förklara vad det innebär, vilka behandlingsmöjligheter som finns och om den går att bota.

Läkarföreningen anser att ett sätt att lösa problemet är att införa så kallat rådrum. Det innebär en fördröjning från det att ett svar är klart till det att patienterna kan se det i sin journal. På så sätt hinner vården ordna med ett riktigt återbesök och akutmottagningarna behöver inte ta emot patienter som är oroliga över sina provsvar. Föreningen har inget definitivt svar på hur långt rådrummet bör vara men någonstans runt två veckor borde vara tillräckligt, förklarar Marie Engman.

Hon uppger att erfarenheter från Uppsala, som var först i landet med journal på nätet, visar att det inte bara rör sig om ogrundade farhågor. Patienter har till exempel drabbats av krisreaktioner.

Kan inte patienterna själva avgöra om de vill ta del av svaren i samband med ett läkarbesök eller inte?

– Jo, det kan man väl tycka. Men alla vet inte hur de reagerar förrän man ställs inför det. Man kanske tror att man kan hantera det, men när man läser svaret kanske man inte gör det.

Föreningens resonemang innebär i praktiken att de patienter som snabbt vill ta del av ett provsvar som skulle kunna ge dem ett lugnande besked får stå tillbaka för de patienter där svaret skulle ge motsatt effekt.

– Ja, det är vår inställning. Sedan är det alltid svårt innan något har varit i bruk.

Landstinget i Sörmland ska införa nätjournaler nästa år och frågan om provsvaren kommer att diskuteras på ett möte mellan landstinget och läkarföreningen i början av april, rapporterar Sveriges Radio Sörmland.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Landstinget Sörmland

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev