Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare vill behålla gamla akuten på Karolinska

Publicerad: 30 oktober 2018, 10:31

Sjukhusets läkarförening föreslår att akuten på Gamla Karolinska ska vara kvar tills att lokaler blivit färdiga på andra sjukhus. Landstinget ska ta del av förslaget.


Ämnen i artikeln:

AkutsjukvårdKarolinska universitetssjukhuset

I helgen flyttade de sista verksamheterna inklusive intensivakuten över till Nya Karolinska. Men Läkarföreningen på sjukhuset vill att akuten på Gamla Karolinska ska finnas kvar, åtminstone tills primärvården byggts ut och lokaler blivit färdiga på Stockholms övriga sjukhus. Det skriver Svenska Dagbladet.

– Det är fungerande lokaler som kan användas utan alltför stora kostnader. Det är en chans att gemensamt ta ansvar för de akuta patienterna. Gamla och sjuka ska inte behöva avsluta sina liv i en korridor. Dessutom får vi en extra resurs i händelse av katastrofer eller epidemier, säger Mikael Nilsson, skyddsombud på NKS-akuten, till tidningen.  

Annika Tibell, tillförordnad sjukhusdirektör, kommenterar förslaget med att hänvisa till politikerna.

– Att Karolinska skulle få uppdraget att driva ytterligare en akutmottagning i de gamla lokalerna är en fråga för landstinget, säger hon till Svenska Dagbladet.

Sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) kommenterar att hon vill ta del av och analysera läkarföreningens förslag utifrån patienternas bästa.

Läkarföreningen ska presentera sitt förslag om den nygamla akuten inom två veckor. Enligt förslaget ska det finnas akutkirurgi, lättare traumavård och internmedicin.

Strategin att göra vårduppdraget på NKS till en smal, högspecialiserad verksamhet har stött på utbredd kritik från början, bland annat från traumaläkare som nu lämnat sjukhuset, och från Karolinska universitetssjukhusets läkarförening.

Relaterat material

”Det pågår ett braindrain från Karolinska”

Oppositionen vill bredda intensivakut

Försäljningen av gamla Karolinska skjuts upp

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev