Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare vill förskriva marijuana

Publicerad: 21 januari 2015, 13:52

Foto: Photos

En läkare har för första gången ansökt om att få skriva ut oprocessad marijuana. Men Läkemedelsverket säger nej.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

För patienter med ms går det att förskriva läkemedlet Sativex som innehåller cannabisextrakt som aktiv substans. Ytterligare ett cannabisläkemedel, Marinol, kan förskrivas på licens. Nu har en läkare för första gång ansökt om att få förskriva ett läkemedel som innehåller obearbetad marjuana, rapporterar Svenska Dagbladet. Marijuana är en form av cannabis som utvinns från de gröna delarna av växten.

– Det är välkänt att många patienter med långdragen smärtproblematik har stor nytta av cannabis. De har ofta rökt tidigare och upplevt en positiv effekt, men det går inte att importera legalt, säger läkaren Tom Flou, som gjort ansökan, till tidningen.

Det läkemedel som han vill förskriva heter Bedrocan. I Finland kan det förskrivas med särskilt tillstånd. Det gäller då oftast patienter med kronisk smärta. I Norge och Danmark är det lagligt att föra in läkemedlet i landet om man har fått det förskrivet utomlands, men det gäller inte i Sverige.

Läkemedelsverket har avslagit den ansökan som Tom Flou har gjort och hänvisar till bristande dokumentation för läkemedlets effekt och säkerhet, uppger Svenska Dagbladet.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev