Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare vill ge ickerökare ledigt

Publicerad: 18 februari 2008, 13:39

En extra dag ledigt till dem som inte röker. Det föreslår överläkaren och kommun- och landstingspolitikern Marie-Louise Ekholm (m).


I en motion till kommunfullmäktige i Nässjö föreslår Marie-Louise Ekholm att kommunanställda som inte röker ska få en dags extra ledigt.

– Framför allt vill jag att förslaget fungerar som en signal, en sporre till att sluta röka och till att inte börja, säger Marie-Louise Ekholm till Dagens Medicin.

Hur ska man kontrollera vem som röker och inte röker? Finns det inte en risk att 100 procent av de anställda plötsligt blir "rökfria"?

– Jag tror inte att det går att bluffa. Kollegorna vet vem som röker och vem som inte gör det. Jag tror att man kan lita på folk.

Marie-Louise Ekholm sitter inte bara i Nässjö som kommunpolitiker. Hon är även ledamot för moderaterna i landstingsfullmäktige i Landstinget i Jönköpings län. Men förslaget om extra ledighet till ickerökare är inget hon planerar att lyfta till landstingnivå, i alla fall inte den närmaste tiden.

– Jag vill testa detta i kommunen först. Inom landstinget finns redan regler om att rökande personal måste klä om, stämpla ut och lämna arbetsplatsen när de ska röka. Det är ganska stora åtgärder.

Rökning är ju trots allt lagligt att ägna sig åt. Du tror inte att ett sådant här förslag skulle innebära diskriminering av rökare?

– Den största diskrimineringen är ju den som rökarna ger sig själva, genom att förstöra möjligheten till god hälsa. Men det ska inte handla om en extra semesterdag. En dags extra ledighet är det. För exempelvis motion kan man ju få extra ledigt så varför inte premiera ett hälsosamt liv?

Marie-Louise Ekholm ser dock ingen större möjlighet att förslaget faktiskt går igenom.

– Främst är jag ute efter debatten, att folk tänker till. Rökare skadar inte bara sig själva. Det ska märkas att rökning är oattraktivt för en arbetsgivare, säger hon.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev