tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare vill ha besked om framtiden för taxan

Publicerad: 12 oktober 2012, 12:13

Psykiatern Claes Davidson vill öppna eget. Det är en chansning när nationella taxan omarbetas.

Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Om nationella taxan försvinner kan miljontals kronor gå upp i rök för privatläkare och sjukgymnaster runt om i landet. Nu kräver de besked om framtiden från regeringens utredare Mona Boström.


Psykiatern Claes Davidson flyttade nyligen från Stockholm till Göte­borg. Just nu jobbar han inom den offentliga sjukvården i Varberg. I Stockholm drev han en egen mottagning under många år och han siktar på att göra samma sak i Göteborg. Men då behöver han ett av de eftertraktade etableringstillstånden för att få verka inom nationella taxan.

– Jag har lagt ett bud på ett etablissemang här i Göteborg. Det handlar om mellan en halv miljon och en miljon kronor för en etablering i storstäderna, berättar Claes Davidson.

Han är 66 år men har inga planer på att sluta jobba.

– Jag vill jobba så länge jag orkar och har hälsan, för att det är så kul, säger Claes Davidson.

Men med tanke på att nationella taxans framtid hänger på en skör tråd är han medveten om att det är en chansning att köpa ett etableringstillstånd nu.

Många läkare och sjukgymnaster har köpt sina etableringar dyrt. De kräver därför möjligheten att få fortsätta arbeta på nationella taxan under en lång övergångsperiod.

– Vi måste ha en övergångsperiod på minst tio år, säger Claes Davidson.

Han får medhåll av Göran Thingwall, ordförande i Sveriges privata allmänläkares förening.

– Om taxan avskaffas måste det vara en lång övergångsperiod. Annars blir det som att staten konfiskerar och tar över din mottagning. Och det är jag väldigt tveksam till om det är lagligt, säger han.

Men han hoppas fortfarande att taxan ska kunna räddas kvar. Eller ännu hellre utvecklas och bli en del av ett nytt vårdvalssystem.

– Det borde införas ett nationellt vårdvalssystem där småskaligheten ges utrymme, säger Göran Thingwall.

Sjukgymnasterna är inne på en liknande linje.

– Vi vill se någon form av ackrediteringssystem. Målet ska vara att ackrediteringssystemet ska öppnas upp för fler än dem som går på nationella taxan i dag, säger Jörgen Lundqvist, ombudsman och ansvarig för egenföretagarfrågor på Sjukgymnastförbundet.

Enligt Sjukgymnastförbundets beräkningar utförs 38 procent av all sjukgymnastik i Sverige av sjukgymnaster som går på nationella taxan.

– Nationella taxan är den enda möjligheten att driva småföretag för sjukgymnaster. Vi vill att de som driver småföretag i dag ska få en möjlighet att fortsätta göra det, säger Jörgen Lundqvist.

Den 31 oktober ska regeringens utredare Mona Boström presentera sitt förslag om vad som ska hända med nationella taxan. Både privatläkarna och sjukgymnasterna kräver nu ett besked från henne om vad som händer om den nationella taxan försvinner.

– Det minsta vi kräver är ett tydligt besked om vad det blir i stället, säger Göran Thingwall.

Men Mona Boström kan inte lova att hon kommer att presentera en färdig modell som ska ersätta nationella taxan.

– Det kommer att bli svårt att hitta en modell som både tillfredställer alla de synpunkter som finns och som lever upp till kraven från EU, säger Mona Boström.

När det gäller övergångsregler funderar hon fortfarande.

– Just nu lyssnar jag på alla. Många av dem som jobbar på taxan vill ha en lång övergångsperiod och många av dem som står utanför taxan vill att den ska avskaffas så snart som möjligt, konstaterar Mona Boström.

Relaterat material

Nationella taxans framtid utreds efter krav från EU

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev