torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare vill inte avslöja fostrets kön

Publicerad: 29 april 2013, 07:36

Två danska sjukhus har slutat avslöja fostrets kön för föräldrarna medan abort är tillåtet. Anledningen är rädsla för abort på grund av kön.


Tidigare har danska föräldrar vid vissa sjukhus kunnat få upplysning om det väntade barnets kön i samband med nackuppklarningstest omkring vecka 12.  Men nu har Horsens sjukhus och universitetssjukhuset i Odense slutat lämna ut den informationen, rapporterar Jyllands-Posten.

– Vi har blivit mer restriktiva, för det är ett etiskt problem om man ska välja bort ett barn på grund av kön, säger överläkare Gitte Dupont vid Horsens sjukhus till tidningen.

Gränsen för fri abort går i Danmark vid 12 veckor, efter det måste den som vill göra abort söka särskilt tillstånd.

Frågan om abort på grund av kön har väckt debatt även i Sverige, bland annat 2009. En kvinna som två gånger valt att göra abort sedan hon fått veta att hon väntade en flicka fick då verksamhetschefen vid kvinnokliniken på Märlarsjukhuset i Eskilstuna att skriva till Socialstyrelsen och fråga hur vården ska agera i sådana situationer.

Socialstyrelsen slog då fast att läkare och barnmorskor inte är skyldiga att ta reda på fostrets kön, men om de vet könet och föräldrarna frågar är de skyldiga att berätta.

Janne Rothmar Hermann, lektor vid den juridiska fakulteten vid Köpenhamns universitet, är inne på samma linje.

– Om könet är synligt, och föräldrarna gärna vill veta det, så har läkaren skyldighet att upplysa om det, säger hon till Jyllands-Posten.

Enligt tidningen avstår redan många danska sjukhus från att berätta barnets kön i samband med nackuppklarningstestet, med motiveringen att könsbestämningen är alltför osäker.

SUSANNE FREDRIKSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev