fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare vill inte registrera osunda patienter

Publicerad: 20 december 2012, 08:57

Foto: Photos.com

Fem läkare ifrågasätter förslaget att föra ett register över dem med osunda levnadsvanor. De ser detta som ett led i en hälsohets som de inte vill vara del av.


I vilken utsträckning sjukvården arbetar med hälsoförebyggande arbete är svårt att veta. Socialstyrelsen har därför föreslagit att primärvården ska bli skyldig att rapportera vilka hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande åtgärder som de vidtar till patientregistret.

I praktiken innebär det ett register över osunda svenskar , skriver fem läkare inom allmän- och socialmedicin, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Redan i dag får vårdcentraler i flera landsting extra ersättning om de journalför att de ställt frågor och vidtagit åtgärder som handlar om patientens livsstil. Det kan alltså vara ekonomiskt lönsamt för mottagningarna att fråga om exempelvis matvanor, rökning och alkohol.

Ansvaret läggs på den enskildes beteende och blir en del av dagens hälsohets, menar läkarna. Istället vill de lyfta fram andra bakomliggande faktorer som har betydelse för hälsan, som möjligheten att försörja sig, en acceptabel arbetsmiljö, en egen bostad och social trygghet.

Dessutom ser debattörerna registreringen av hälsoåtgärder som ett administrativt merarbete som minskar patienttiden.

De fem som står bakom debattartikeln är allmänläkarna Catarina Canivet, Saskia Bengtsson, Josabeth Hultberg och Jonas Sjögren samt professorn i socialmedicin Per-Olof Östergren.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev